Rectangle 299 cropped

När är det dags att investera i en ny säng?

Dags att uppdatera till en ny säng?
Visste du att vi tillbringar en tredjedel av våra liv i en säng? Under denna tid är nattsömnens uppgift att återhämta oss både fysiskt och psykiskt från dagens aktiviteter. Känner du en morgon när du vaknar att kroppen inte alls känns pigg och att du känner dig för det mesta trött. Detta kan vara ett viktigt tecken på att det börjar vara dags att köpa en ny säng!

 

Känner du igen dig i följande situationer? Då börjar det definitivt vara dags att investera i en ny säng.

  • Du sover oroligt och har svårt att hitta en passlig sovställning.
  • Din sömn avbryts flera gånger under natten och du har svårt att hitta tillbaka till djupsömn.
  • Du har huvudvärk när du vaknar på morgonen.
  • Ryggen känns sjuk både när du vaknar på morgonen och när du går och lägger dig på kvällen.
  • Sängen känns allmänt obekväm.
  • Du känner av andningsvårigheter, har stockad näas eller vaknar svettig på morgonen.
  • Din säng börjar vara mellan 10-15 år gammal.

 

Ovanstående situationer kan vara tecken på att både ergonomin och hygienen i din säng börjar lida mot sitt slut. En gammal madrass kan t.ex. orsaka att din ryggrad är konstant i en oergonomisk ställning, vilket i längden kan resultera i ryggproblem.

För att upprätthålla en god sänghygien rekommenderas det att man regelbundet förnyar både dyna, madrass och bäddmadrass. Livslängden för en dyna är runt 2-3 år, bäddmadrassens livslängd 5 år och madrasserna upp till 10 år. Detta är helt beroende på hur ren sängen hålls.

Valet av madrass är en avgörande faktor för sömnkvaliteten. Därför är det viktigt att du väljer en madrass som passar din personliga sovställning.

Med rätt madrass och säng får din kropp vila i en korrekt position vilket höjer den återhämtningen från nattsömnen. Kom även ihåg att ifall din dyna är alltför hög så spänns dina muskler under natten vilket i sin tur gör att din kropp inte helt slappnar av.

Funderar du på att investera i en ny säng? Vi på Bed Invest är här för att hjälpa dig att välja den rätta sängen och madrassen för din personliga sovställning.

Alla våra Eden sängar, madrasser och bäddmadrasser är av hög kvalitet och försedda med Astma-, Hud- och Allergiförbundets samarbetsmärke. Kom in och provsov en stund i vår sängbutik i Smedsby, Korsholm!