Pahkasalo Aleksi 1T2A0785 2 kopia

Betydelsen av god sömn

 

Vikten av god sömn pratas det  ofta om, det skrivs mycket om det och jag tror att folk i grunden förstår betydelsen av god sömn och fördelarna med det, men de tänker inte på hur man kan optimera sömnkvaliteten.

Balansen mellan sömn, kost och träning. Sömn, kost och träning är onödigt att lägga i prioteringsordning, för utan någon av dessa tre kan idrottaren inte prestera på topp. Ett framgångsrikt träningspass utan hälsosam och återställande näring ger inga resultat, oavsett hur bra du sover. Om en natts sömn brister räcker det inte med effektiv träning och mångsidig kost för att utveckla idrottaren på önskat sätt. En varierad kost och en effektiv nattsömn räcker inte för att kompensera för att träningen görs i dåligt tempo eller på fel sätt. En idealisk balans mellan dessa tre bör vara idrottarens mål varje dag och vecka under hela året.

Ge sömnen tillräckligt med tid.  Jag har redan länge försökt prioritera sömn i mina rutiner och läst mycket litteratur för att förbättra min sömnkvalitet. Flera tips är redan kända för de flesta: undvik ljus och skärmar före läggdags, begränsa koffein och tung mat före läggdags, håll rummet tillräckligt svalt och håll dig till din vanliga sömnrutin. Jag brukade tänka att om jag går och lägger mig klockan 23:00 och vaknar klockan 07:00 så har jag sovit de 8 timmarna som krävs. Vad fel jag hade! När jag började använda sömnringen för att mäta min sömnkvalitet märkte jag att åtta timmar i sängen för mig betyder sex timmars riktig sömn. För att uppnå önskade 7,5-8 timmars kvalitetssömn skulle jag behöva lägga 9-10 timmar på att sova. När man säger denna siffra högt kan någon säga att han inte har tid att avvara 9-10 timmars sömn. Jag tror dock att om man schemalägger sömnen på samma sätt som att till exempel träna och äta så skulle många kunna göra det. Det innebär bara att till exempel hoppa över några avsnitt av Netflix, se andra halvan av Champions League på morgonen och sms:a med vänner till nästa dag.

Gör dig redo för en god natts sömn. När jag bestämde mig för att ha samma inställning till sömnen som när det gäller kost och träning förstod jag att man också måste förbereda sig på det. På samma sätt som nödvändiga råvaror avsätts för en hälsosam måltid och eftersom de viktigaste muskelgrupperna aktiveras före träning innan träningsövningarna, kan du också förbereda dig för att sova gott för att optimera kvaliteten på din sömn. I mitt fall innebär det att göra sig redo för natten bland annat genom att stoppa skärmtiden två timmar före sängdags, minska på drickandet eller inte äta för mycket  samt lätt stretching och läsa böcker. Med dessa metoder tar jag ett medvetet beslut och skickar ett meddelande till hela kroppen att jag gör mig redo för att sova. På engelska säger vi “winding down”, det vill säga på ett visst sätt lugnas sinnet och kroppen ner för att sova.

Sängens betydelse. Även om jag uppmärksammat vikten av sömn i flera år och gjort de tidigare nämnda sakerna för att säkerställa en god natts sömn, var resultatet av min sömnmätning av någon anledning fortfarande inte optimalt. På VPS-sponsorevenemang träffade jag Klaus Erbismann, en lokal återhämtningsexpert som jobbar för Hilding Anders.Hela sponsormötet gick åt till att prata med Klaus om betydelsen av god sömn, som också undrade över min ineffektiva sömnkvalitet jämfört med hur mycket tid jag investerade i det. Vi funderade på kvaliteten på min säng och insåg att anledningen kan finnas där. Veckan efter testade jag de sängar som Klaus föreslagit och min väg ledde till Bed Invests butik i Korsholm. Christoffer Lundström hjälpte mig i butiken och när jag provade sängarna påpekade han med sin specialkunskap hur varje säng passade mig. Jag slutade med Eden 9 Jenkki-sängen med  premium bäddmadrass. Jag fick välja färg på sängen och benen. Hilding Anders sängar tillverkas lokalt i Närpes, så sängen var klar redan veckan efter. Christoffer kom för att hämta min gamla säng och installerade en ny säng i min lägenhet. Servicen var i världsklass! När jag sovit i min nya Eden 9-säng förbättrades min sömnkvalitet omedelbart och jag behöver nu färre timmar i sängen för att uppnå den rekommenderade nattsömnen. Som Bed Invest motto lyder, “att välja en bra säng är ditt livs viktigaste köpbeslut”. Att investera i sömn är en investering i framtiden!

Aleksi Pahkasalo

Professionell fotbollsspelare VPS #7